on

Voorjaars-scones met zomerkoninkjes

400 gram bloem

100 gram volkoren bloem

1 zakje of 1 blokje verse gist

1 afgestreken el suiker

1 of 2 zakjes vanillesuiker

½ tl zout (liefst iets grover zout)

Rasp van 1 biologische sinaasappel (in ieder geval sinaasappel met eetbare schil)

110 gr boter

200 ml  karnemelk

125 gr zure room of creme fraîche

  • Koekjesuitsteker (rond)

Clotted cream (indien niet verkrijgbaar, klop slagroom stijf en vermeng met mascarpone verhouding 1:1)

Aardbeienjam

Verse aardbeien

(Rozen)suiker

 

Meng de bloem, volkoren bloem, gist suiker, vanillesuiker en het zout. Voeg de geraspte sinaasappelschil erbij.

Smelt de boter op laag vuur, laat iets afkoelen, en voeg de karnemelk toe. Voeg dit botermengsel toe aan de bloem-mix, voeg de zure room toe en meng het geheel kort.

Doe wat folie over de mengkom heen en laat het deeg 2 uur (of langer) staan en rijzen.

Kneed het deeg weer door, rol het deeg uit tot circa 1,5/2 cm dikte. Druk met een ronde koekjessteker rondjes uit het deeg (hiervoor kun je ook een glas gebruiken).

Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de rondjes op het bakblik met voldoende ruimte ertussen. Bestrijk de scones met wat melk en schuif het bakblik in het midden van de oven.

Bak de scones in 20 minuten gaar en goudbruin.

Serveren: snijd de scones doormidden. Smeer er wat clotted cream op en wat aarbeienjam erbovenop. Aardbeien ernaast of ertussen. Garneer met wat rozensuiker (optioneel).

 

 

FacebooktwitterpinterestlinkedininstagramFacebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *