Focaccia – met rozemarijn & zout, een match ‘made in heaven’

Focaccia

Een heerlijk Italiaans diner? Of een gezellige borrel? Focaccia is de Koningin onder de Italiaanse broden en mag dan ook zeker niet ontbreken op tafel. Bij Schilderen met Smaken zijn wij helemaal weg van een krokante Focaccia met gekruide olijven. Om een meer krokante korst te krijgen, verwerken we semola in het deeg.

 

375g tarwebloem (liefst biologisch)
375g semola (van het merk De Cecco – semola di granoduro rimacinata) of 00-bloem
1 el zout
12 gr gist (gedroogd)
300 ml handwarm water
100 ml olijfolie extra-vierge
2 el griesmeel (semolina = grover gemalen dan semola)

Topping:
30 ml olijfolie extra-vierge
30 ml water
1 el Maldon zeezoutvlokken
20 zwarte olijven (liefst gedroogde en gekruide olijven)
Takje verse rozemarijn

Doe de bloem en semola in een grote kom. Voeg de gist toe en roer dit goed door elkaar. Dan het zout toevoegen. Maak in het midden van de bloem een opening en voeg 100 ml olijfolie en 300 ml water toe. Meng de bloem rustig met het mengsel van olijfolie en water. Indien nodig meer water toevoegen, tot je een erg zacht, maar niet plakkend deeg hebt.

Kneed het deeg door tot het zacht en elastisch is; in een keukenmachine (bij voorkeur) op medium-snelheid ongeveer 7 minuten. Als je het met de hand kneedt, dan het deeg ongeveer 10-12 minuten kneden op een licht ingevet (olijfolie) werkblad.

Verdeel het deeg op een ingevette bakplaat en laat het op een tochtvrije plaats ongeveer 60-90 minuten rijzen, totdat het deeg verdubbeld is.
Kneed het deeg nogmaals voorzichtig door (probeer het deeg zo veel mogelijk te stretchen), zodat het mooi zacht en elastisch is.

Besprenkel een ingevette bakplaat met wat semolina (griesmeel). Verdeel het deeg over de bakplaat (of maak 2 ronde broden). Bestrijk het deeg met olijfolie en laat het weer een uur rijzen (tot het verdubbeld is).

Verwarm de oven voor op 220°C. Als je een pizzasteen hebt, verwarm die dan mee in de oven.

Voor de topping, meng 30 ml olijfolie samen met 30 ml water.

Leg het gerezen deeg op de pizzasteen als je die gebruikt. Anders op het bakblik laten liggen. Maak met de vingers gaatjes in het deeg. Verdeel het olie/watermengsel over het deeg met je handen. Besprenkel met de zeezoutvlokken en verdeel de olijven over het deeg. Ris de rozemarijn van het takje en verdeel het over het brood.

Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood gedurende 25 minuten tot het goudbruin is. Let op dat het niet te hard gaat.
Om de korst nog meer krokant te krijgen, kun je wat koud water sprayen op de hete bodem van de oven.

Serveer de Focaccia het liefst warm.

Focaccia Blanc: deeg, met alleen zeezoutvlokken en zwarte peper
Toppings: zwarte olijven, zongedroogde tomaten, rozemarijn, knoflook (knoflook alleen de laatste 5 minuten mee laten bakken)

FacebooktwitterpinterestlinkedininstagramFacebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *