Homemade Appelchutney

~met dank aan Paulien van Otterloo voor het heerlijke recept

De herfst staat voor de deur, de eerste appeltjes vallen van de bomen. Wat is lekkerder dan zelfgemaakte Appelchutney, maar dan een pittige variant.

1 kg goudreinetten (of appeltjes uit de tuin die een beetje zurig zijn)

2 grote uien of 3 kleine

50 gr verse gemberwortel

100 gr (gele) rozijnen

2 flinke tl sambal badjak

1 tl kerriepoeder

1 tl pul biber

2,5 dl appelazijn of witte wijnazijn

500 gr lichtbruine basterdsuiker

Schil de appeltjes, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.

Uien pellen en snipperen, gemberwortel schillen en raspen.

Doe de appeltjes, uien en gemberwortel in een pan met dikke bodem.

Voeg de rozijnen, sambal badjak, kerriepoeder, pul biber, appelazijn en lichtbruine basterdsuiker toe.

Breng het mengsel al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat het nog 20-30 minuten op zacht vuur koken. Roer af en toe goed om.

Doe de warme chutney direct in schone potten (gesteriliseerd). Sluit de jampotten af, zet ze 5 minuten op de kop, draai ze terug om en laat ze afkoelen.

Chutneys worden vaak gegeten als koude bijgerechten maar smaken ook heerlijk op bijvoorbeeld een boterham met kaas of vlees. Of serveer ze eens bij een kaasplankje.

Chutneys kunnen 2 à 3 jaar bewaard worden (donker en koel). Door de zuurtegraad van de azijn hebben bacteriën geen kans. De suiker zorgt voor het bewarende effect.

FacebooktwitterpinterestlinkedininstagramFacebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *