Juhászos Pogácsa – het Hongaarse nationale zoute koekje van de schaapsherder

  

Dit is een Nederlandse adaptatie van een Hongaars recept gekregen via een vriendin; het recept is van tante Anci. Een echt oud-traditioneel Hongaars recept dus.

In Hongarije is de gebruikte kaas heel zacht van smaak. Wij hebben hier gekozen voor een harde en pittige Nederlandse kaas.

 

Deeg

250 gr boter

1 blokje verse gist of 1 zakje gedroogde gist à 11 gr

2 dl yoghurt

500 gram pastameel (De Cecco Semola di Grano Duro Rimacinata)

1 tl zout

 

Vulling

350 gr (blokjes) oude kaas (bijv. Old Amsterdam), gesneden in blokjes van ca. 6mm

 

Boter smelten op laag vuur, let op: de boter mag NIET bruin worden.

Tip: Als de boter voor de helft gesmolten is, kun je het vuur uitdraaien. De rest smelt dan vanzelf.

 

Gist in de yoghurt doen en roeren. Lauwwarme gesmolten boter toevoegen aan het yoghurt/gist-mengsel. Pastameel en zout toevoegen en goed roeren. (Het deeg is een beetje een onsamenhangend deeg).

 

Deeg afdekken met een vochtige theedoek of plastic folie. Het deeg op een warme plaats zetten en zeker een uur laten rijzen. Kneden hoeft dus niet.

Bebloem een plank/keukenoppervlak en rol het deeg uit tot een vierkante lap (ongeveer ½ cm dik). Snijd het deeg in vierkantjes van circa 3-4 cm (met de botte kant van een mes).

Blokje oude kaas in vierkantje drukken en stukje in handpalm nemen en met de andere hand dichtdrukken. Rol het balletje op de deegplank en vorm daarna een tonnetje.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel de tonnetjes op het bakblik. Klop een ei los en vermeng met een klein beetje water. Smeer de tonnetjes in met de eimengsel. Maak met een scherp mes een ruitvorm in de top van de tonnetjes (alleen het deeg inkruisen, let op dat de kaas niet geraakt wordt).

Laat de tonnetjes nog even narijzen (15 minuten).

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°.

Zet de kaastonnetjes in oven en bak gedurende 13-15 minuten tot de Pogácsa licht gebakken maar nog niet bruin zijn.

 

Serveer direct (erg lekker), maar de Pogásca zijn ook erg lekker als ze afgekoeld zijn.

 

Tip: Pogácsa zijn tot een week houdbaar buiten de koelkast in een afgesloten koektrommel.

Tip: Rauwe Pogácsa kunnen ingevroren worden. Direct uit de vriezer in de oven en afbakken.

FacebooktwitterpinterestlinkedininstagramFacebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *