Knoflooksoep – 4 personen

3 bollen knoflook

Olijfolie

2 sjalotten, fijngesnipperd

50 gr roomboter, ongezouten

60 gr bloem

1 liter groentebouillon (1 liter water koken en 1 blokje groentebouillon toevoegen)

 

Zout & peper

Nootmuskaat

Citroensap van een ½ citroen

1 Eigeel

Zure room (125 ml)

Platte peterselie, fijngehakt

 

1 stokbroodje

(Maldon) zeezoutvlokken

Parmezaanse kaas

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Pluk de bollen knoflook aan de bovenkant wat open. Zet de knoflookbollen in een ovenschaal en giet er wat olijfolie overheen. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en pof de knoflook zacht in ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. De knoflookteentjes voorzichtig uit de schil pellen.

Neem een kookpan met dikke bodem en plaats deze op het fornuis.

Verwarm wat olijfolie en bak 2 sjalotjes door en door gaar (zeker 10 minuten laten bakken op laag/middelhoog vuur). Voeg de boter toe en laat deze zacht smelten. Zet het vuur laag en voeg de gezeefde bloem toe. Met het geheel goed door met een spatel. Laat het bloemmengsel op laag vuur goed gaar worden. Voeg dan de warme groentebouillon langzaam toe onder voortdurend roeren.

Voeg de gepofte knoflookteentjes toe (let op: houd 4-6  knoflookteentjes achter voor de garnering!) en laat de soep op laag vuur nog 10 minuten  garen. Soep pureren en op smaak brengen met wat zout & peper en eventueel wat nootmuskaat.

Naar smaak wat vers citroensap toevoegen.

Meng het eigeel los met de zure room. Voeg dit langzaam toe aan de soep en zorg ervoor dat de soep niet meer kookt.

Garneer de knoflooksoep met wat fijngehakte platte peterselie en serveer met een schijfje geroosterd stokbrood besmeerd met een geplet knoflookteentje. Strooi hier wat (Maldon) zoutvlokken overheen.

Eventueel bestrooien met wat geraspte Parmezaanse kaas.

 

Tip: in plaats van boter/bloem kun je ook 1 of 2 aardappelen gebruiken. Klein snijden en tegelijk met de sjalotjes meebakken. Dan de bouillon toevoegen en verder volgens het bovenstaande recept.

FacebooktwitterpinterestlinkedininstagramFacebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *